Jelenlegi hely

    • You are here:
    • Címlap > Karácsonyi vásárlás

Karácsonyi vásárlás

Karácsonyi vásárlás? Mi történik a csomagjával, míg elér Önhöz?

Vám és áfa

Vonzóak és kényelmesek az internetes vásárlás által nyújtott lehetőségek, hiszen akár fillérekért rendelhetjük meg a Karácsonyfa alá kerülő ajándékokat. Nincs sorban állás, nincs rohangálás, nincs parkolóhely-vadászat.

Az online boltok forgalma a csúcsra jár az ünnepek előtt, a szállítók igyekeznek a lehető leghamarabb kiszállítani a termékeket.

Ön tudja mik az adózás szabályai, ha internetről rendel?

 

Vámkötelezettség

A rendelés során érdemes odafigyelni: lehet, hogy az online shop székhelye nem azonos azzal az országgal, ahonnan a termék érkezik. Ez lényeges információ, hiszen nem mindegy honnan érkezik a termék:

Az olyan termékek, amelyek az EU-ban kerülnek feladásra és hazánk az úticéljuk nem vámkötelesek.

Az olyan ajándékok, amelyek nem az EU területéről érkeznek viszont alapértelmezettként vámkötelesek. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy vámköltség kerül rájuk. Át kell menjenek egy vizsgálaton.

A vámkezeltetés

 

Bármilyen áruról legye is szó, a szabadforgalomba helyezés előtt, tehát mielőtt átengednék a határon, át kell essen egy ellenőrzésen. A NAV megvizsgálja a csomag adatait:

  • egyértelműen ki kell derülnie az áru nevének,
  • a valós értékének,
  • és pontosan meg kell jelölni a csomagot váró személy címét.

Amennyiben ezen adatok akár egyike is hiányzik valószínűsíthető, hogy a csomagunk elbukik a vizsgán.

Ki végzi a vizsgálatot?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a csomag ellenőrzését a cosmagszállító vámszolgáltatója végzi el. Mivel a legtöbb internetről rendelt a csomagot a Magyar Posta Zrt. szállítja ki, így ebben az esetben ez a posta szolgáltatója végzi el a munkát.

Lehet, hogy ezért késik?

Bár a vámellenőrzés által elfoglalt idő elenyésző, a vámszolgáltató akár lényeges időmennyiséggel is meghosszabíthatja a szállítási várakozást.

Egyetlen termék sem kerülhet úgy forgalomba, hogy az nem esett át vámkezelésen. A kezelésen akár tételesen is átvizsgálhatják a csomagot. Ennek során felbonthatják és egyenként megvizsgálhatják azt, mindez azonban nagyon szigorú szabályok között, csakis a termék sérülése nélkül hajtható végre.

 

Áfa? Vám? Hogyan fizetjük?

 

Itt jelenik meg a fontossága annak, milyen országból származik a termék. Mivel az említettek alapján z EU-ból érkező termékek nem vámkötelesek. Minden egyéb ország küldeménye azonban igen, viszont itt is vannak könnyebbségek:

  • 22€-ig, amely nagyjából 600Ft-nak megfelelő érték, minden termék áfamentes.  E fölött azonban mindenre érvényes a jó öreg 27%-os áfakulcs.

További könnyebbség, hogy a vámmentességnek is vannak hasonló határai:

  • 45€-gi magánszemélyek között kiélvezhető a vámmentesség, míg ez a határ jogi személyeknél 150€.

Vám

A vám nem egy előre meghatározott érték, hanem a termékeket vámtarifákba osztja, így értéke termékenként egyedileg meghatározott.

Általánosságban elmondható, hogy a megrendelést teljesítő fél átterheli a vám- és áfaterheket a megrendelőre, így érdemes észben is figyelemmel illetni milyen áfa- és vámbesorolású terméket veszünk, és kinek a nevére.

Vám és áfa