Jelenlegi hely

  • You are here:
  • Címlap > „KATA, vagy nem KATA” – a Kisadózás hátrányai

„KATA, vagy nem KATA” – a Kisadózás hátrányai

Mindenki szereti azt, ha kevés az adója. Így mindenki szereti a KATA-t is, amelyet jól tükröz az, hogy működése óta több százezer kérelem érkezett be a NAV-hoz KATA-s foglalkozás megkezdéséhez.

Csábító

KATATermészetesen sokakat elcsábított a minimális adózás lehetősége, amelyet a KATA a tételes adó rendszerével tesz lehetővé a vállalkozók számára.

Jól ismerjük a népszerű adóhatárokat és a minimális adminisztrációs feladatokat ígérő kisadózást, amely több pozitívummal is kecsegtet:

 • a tételes adó önmagában kiváltja a vállalkozói SZJA-t és a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulást, összege mindössze 50- vagy 25ezer forint havonta,
 • a vállalkozónak csupán bevételi nyilvántartást kell vezetnie, amely már a számlák megőrzésével is teljesül. Ez természetesen nem zárja ki a további adminisztrációs feladatokat, amelyek előállhatnak például szüneteltetés esetén.

 

Érdemes azonban odafigyelni! avagy Mennyire ismerjük jól a KATA-t?

Tömérdek olyan apróság létezik a KATA-val kapcsolatban, amelyek apránként, kis falatokban, de elnyelik a kisadózás kezdeti vonzerejét. Tartson velünk az apróságok tengerén át a tisztánlátás világába!

1, Apró kötelezettségek

A KATA esetében nincs törthónap, a tételes adó azonban megköveteli a havi befizetést. Így minden megkezdett hónap után be kell fizetni a megfelelő összeget akkor is, ha a vállalkozás nem működött egész hónapban.

2, Ellenőrzés

A kisadózó kölünböző kötelezettséget vállal az adóforma választással. Ez rendben is van. Ami problémát jelent az, ha valaki nincs pontos tudatában azzal, mit is vállal.

A kisadózókat vállalják azt, hogy az összes bevétel nem származhatnak egyetlen partnertől, ill. azt is, hogy amennyiben 1 partner felé 1 év alatt több, mint 1 millió forint értékben állít ki számlát, akkor ő is és partnere is adatszolgáltatásra lesz köteles, amely ellenőrzés alatt a kisadózónak kell bizonyítania ártatlanságát... tehát azt, hogy nem színlelt munkaviszonyról van szó.

3, Nem mindenki lehet kicsi

Nem mindenki lehet kisvállalkozó: ezen adózási formát így nem igényelhetik azok, akik 25 főnél több munkatársat foglalkoztatnak, illetve azok sem, kiknek bevétele túllépi az 500 milliós keretet.

4,   8 millió és 12 millió - a KATA elemi jellemzői

Őket fejben tartani feltétlenül szükséges! Hogy miért?

 1. Ha a KATA-s vállalkozás eléri a 8 milliós bevétel határt, akkor attól kezdve köteles áfa megfizetésére.
 2. A 12 milliós határ elérésekor 2 eshetőség kerülhet szóba:
  1. Kisadózónk egész évben kisadózóként kereste kenyerét, és így eléri a 12 milliós plafont munkájának terményeként. Kisadózónk ebben az esetben köteles a 12millió feletti összeg 40%-át adóként megfizetni.
  2. Kisadózónk nem volt egész évben kisadózó, tehát az év valamelyik pontján adózási formát váltott. Ha így éri el a 12milliót, akkor, szakszóval érve, „arányosítani” kell a bevételeit a megfelelő összegű adó kalkulációjához.

5, Minimalitás

Bár ezen adózási forma kelleme az alacsony adókban rejlik, a végén előfordulhat az, hogy előnytelen helyzetbe hozzuk magunkat általa.

Ha túlságosan kevés adót fizetünk be elérjük azt, hogy az állam által működtetett pénzgyűjtő és segélyrendszerektől elesünk. Egyszerűen túl kevés befizetés érkezik ahhoz, hogy az, például, nyugdíjas korunkra elégséges összeggel szolgáljon mindennapi életünkhöz. Ugyan így minimalizálódik a gyermekek után járó pénzbeli ellátás, családi adóalap és a járulékkedvezmények. Hasonlóan csekély lehet a munkanélküliség beálltakor felvehető segély is.

Amennyiben ezen biztosítékok nagyobb biztonságérzetet nyújtanának nekünk, úgy több, különböző kiegészítő szolgáltatást kell igényelnünk. A csekély munkanélküli segély kiegészítéseként például biztosítást érdemes kötni, nyugdíj előtt állóknak pedig érdemes ügyelniük kell a magánnyugdíjpénztári befizetésekre!

Elgondolkodtató tehát az, hogy az egyes élethelyzeteinket mennyire befolyásolja egy „kisvállalkozás” futtatása.

Láthatjuk tehát, hogy a KATA előnyökkel, de természetesen hátrányokkal is járhat.

A jó cégforma kiválasztásán sok múlhat!

Amennyiben kétségei támadtak keressen fel minket, hogy Ön a helyes irányban indulhasson el!