Jelenlegi hely

    • You are here:
    • Címlap > Kivonják a régi pénzeket

Kivonják a régi pénzeket

Még több, mint 42 milliárd forinttól kell megszabadulnunk a hónap végéig!

Nem kell félni, valójában semmi komolyról nincs szó. A történet lényege, hogy július 31.-e után már nem tudunk régi pénzeinkkel a boltokban fizetni.

Március 1-jén foghattuk először kezünkben az új 2ezres, ill. 5ezres bankjegyeket. Innentől számítva 5 hónap állt rendelkezésre, hogy megszabaduljunk elődjeiktől. Az MNB ez idő alatt több sajtóközleményben is megemlítette: „A kivonás remek ütemben halad.”

Ennek ellenére a mai napig, a határidő lezárulása előtt már nappal is még mindig több, mint 42 milliárd forint névértékű bankó kavarog a rendszerben:

5000 forint

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint nagyjából

- az 5000-sek 20 százaléka, az-az 5,5 millió db bankó,

- a 2000-seknél 28 százalék, tehát 7,3 millió db bankjegy.  

 

 

Külön figyelmet érdemel és nem elfelejtendő a 20ezer forintos sem, amelyet bár még ezév végéig minden kereskedelmi egység elfogad, szintén kivonás alatt áll, forgalomban lévő darabszáma azonban eléri a 11,3 milliós küszöböt. (Ez 8%-a az összes kibocsájtott 20ezres bankjegynek.)

Augusztus elsejétől azoknak, akiknél a „kakukktojások” maradtak, hitelintézetekhez és postafiókokhoz kell fordulniuk, itt tudják díjmentesen azonos értékű párjaikra váltani elavult kétezres és ötezres bankóikat. Ezt az elkövetkezendő 3. év végéig tehetik meg, ezután már csak a jegybankhoz lehet fordulni hasonszőrű problémával.

Kép forrása: mnb.hu