Jelenlegi hely

  • You are here:
  • Címlap > Miért jó minősített adózónak lenni?

Miért jó minősített adózónak lenni?

2016. januárjában vezette be a NAV azon kategóriákat, amelyek alapján negyedévente hazánk adózóit csoportokba kívánja osztani.

pénzmosás

 

A kezdeti állapotokhoz képest a minősítési szabályok idén szigorodtak, és mégis, a megbízható adózók száma az idei első félév adatai alapján 20ezer-rel nőt a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A NAV közleménye szerint több, mint 540ezer kérelmező minősítése történt meg, ebből kicsivel több, mint 40% vizsgázott kitűnően, érte el a megbízható adózó minősítést. Mindazon majdnem negyed millió adózó, aki kiérdemelte a megbízható címet, felkerül egy nyilvános, bárki által elérhető listára a NAV honlapján. Bár a dicsőség óriási, ez még talán nem ad elég okot a cím birtoklására való törekedésre.

Miért jó minősített adózónak lenni?

 

 

A „kivételesek”

Ezen kategóriák feltalálásának elsődleges célja az adózók csoportosítása volt az alapján, hogy mennyire pontosan teljesítik adókötelezettségeiket. A különböző csoportú vállalkozások pedig a jövőben különböző bánásmódban részesülnek: kedvezmények, határidő-eltolás, részletfizetési lehetőség, ezért éri meg igazán elérni ezt a tisztséget.

Hogyan néz ki pontosan a kedvezmény-rendszer?

A megbízható adózók különböző, engedményes jogokkal élhetnek:

 1. Szükség esetén benyújtott adómérséklési vagy fizetési könnyítés kérelmeik automatikusan sürgősségi kérelemmé válnak, amely az átlagos 30 nap helyett 15 napon belül kerül elbírálásra.

 2. Számukra nem kötelező a kockázatos termék szállítása során egyébként kötelező kockázati biztosíték megfizetése.

 3. Amennyiben tartozásuk összege a 10ezer forintot meghaladja, de az 500ezer forintot nem éri el, a hivatal automatikusan felajánl számukra egy 12 hónapos, pótlékmentes részletfizetési lehetőséget.

 4. Amennyiben a megbízható adózók valamelyik kötelezettségüket (bejelentési, bevallási, stb.) elmulasztják ill. hibásan nyújtják be, bírság mentes figyelmeztetést kapnak és egy új határidőt a dokumentumok elkészítésére. Ezek vétkek elkövetése egyébként azonnali, sokszor százezres nagyságú büntetések kiszabásaival járnak.

 5. Ha a bírság mégis kiszabásra kerül, és a megbízható vállalkozás köteles kifizetni, úgy a mulasztási szankció összege nem lehet magasabb a maximálisan kiszabható összeg felénél. Ez a kritérium érvényes abban az esetben is, ha a vállalkozást visszamenőleges ellenőrzésből származó bírsággal sújtják abban az esetben, ha az ellenőrzött időszak alatt a vállalkozás megbízhatónak minősült. (Kivétel: ha a vállalkozás adóhiánnyal rendelkezik, mert ebben az esetben elveszti megbízható titulusát.

 6. További, időnyereséget jelentő előnyük az, hogy az adóhivatal áfa kiutalási kérelmeiket 45 napon minden további nélkül teljesíti. A kormány ígérete szerint ez az időtáv jövő évtől 30 napra fog csökkenni.

 7. Végül pedig a megbízható cégek nagyobb eséllyel indulnak neki egy hitelkérelmi folyamatnak vagy pályázatnak.