Jelenlegi hely

    • You are here:
    • Címlap > SOS Pénzmosás

SOS Pénzmosás

Július 26-ával lejár az a 30 nap, amelyet az új törvény hatályba lépése előtt már működő vállalkozások, társaságok kaptak a feladat teljesítésére.

Ezentúl minden szervezet köteles kijelölni egy olyan munkatársat, akinek a továbbiakban felelőssége lesz a pénzmosás tényének bejelentése. Ennek érdekében új besorolás, új határidők és új nyomtatvány született.

Pénzmosás

Pontosítunk

Idén nyáron uniós nyomásra változott meg a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvény. A módosítás értelmében új feladata lesz minden, a Pmt. törvény hatálya alá tartozó szolgáltatónak: ezután kötelező lesz bejelenteni a pénzmosást bejelentő személyt.

A törvény módosításainak egyike a szolgáltatók csoportosítására irányul: ezentúl szervezeti alapon történik a megkülönböztetés és ez alapján szabja meg kötelezettségeiket. Így 23 szolgáltatói kör alakult ki, amelybe olyan szolgáltatók tartoznak, mint az ingatlanosok, ügyvédi irodák, stb.

Ezen csoportok a dokumentum hatályát befolyásolják, szolgáltatói körönként érvényesek. Ennek értelmében amennyiben egy vállalkozás több féle szolgáltatói körben is tevékenykedik, úgy rögtön 2 dokumentumot köteles készíteni.

A törvény hangsúlyozza továbbá azt, hogy a cég sajátosságai befolyásolhatják a bejelentett személyek számát, így az nem feltétlenül 1. Ilyen esetben minden személynek külön készítendő el a bejelentő dokumentum.

A törvény frissítés új rovatai ezentúl az újonnan alakuló szolgáltatók számára is kötelező jelleggel vonatkoznak. Számukra a tevékenység indulónapjától számítva 5 nap áll rendelkezésre kijelölni a megfelelő személyt és benyújtani a tájékoztatást a hivatal felé.

 

De hogyan?

Igazából egészen egyszerű…

  1. lépés: A bejelentés alapja a VPOP KSZ17 nevű nyomtatvány. Ez, egészen pontosan a nyomtatvány kitöltő program megtalálható a NAV honlapján. (link)
  2. lépés: A dokumentumot kitöltése a bejelentéssel megbízott személy információival (pl.: a nevével, elérhetőségével, beosztásával).
  3. lépés: A dokumentum feladása a NAV Pénzmosás Elleni Információs Iroda részére.