Jelenlegi hely

Adózás

Miért jó minősített adózónak lenni?

2016. januárjában vezette be a NAV azon kategóriákat, amelyek alapján negyedévente hazánk adózóit csoportokba kívánja osztani.

pénzmosás

 

Mi az a SZJA és mire alkalmas?

Fejét fogó férfi Az 1995. évi CXVII törvényben rögzítettek alapján:

 Minden természetes személy minden jövedelme adóköteles, kivéve abban az esetben, ha törvény szól ennek ellenkezőjéről. Az adó jelenti az állampolgár közteherviseléshez való hozzájárulását, ebből fedezi az állam a fennállásához, működéséhez és feladataihoz szükséges költségeket.

Kategória: 

Üzletrész adás-vétel. Mire figyeljünk az adózásnál?

2007 óta, amióta lecsökkentették a törzstőke összegét 500.000,- ft-ra, több mint 200.000 Kft alakult. Most, hogy viszont esedékessé vált az új törvények értelmében a jegyzett tőke 3.000.000,- ft-ra való emelése, ezért most sok cégtulajdonos átgondolja, hogy fölöslegessé vált cégeiben lévő üzletrészét értékesítse. Vagy csak nyugdíjba menne? Vagy más irányt vett az élete?

Mindegy, hogy miért értékesíti az üzletrészét érdemes utánna nézni, hogy egy üzletrész eladása esetén keletkezik-e SZJA köteles jövedelem.

Kategória: 

2014. évi minimálbér változás miatti munka szerződés módosítás

A minimálbér, ami 2014. január 1-jétől havi 101 500 forint lesz, így a legkisebb bér a jelenlegi 98 ezer forintról 3,57 százalékkal nő. A garantált bérminimum – azaz a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben kötelezően fizetendő bér – havi összege a mostani 114 ezer forintról 118 ezer forintra emelkedik.

Kategória: 

Társasági adó csökkentési lehetőségek

Mivel közeledik az évvége, így a cégek életében egyre fontosabbá válik a tudatos adótervezés, amelynek segítségével jelentős megtakarításokat érhetnek el, illetve a fizetendő társasági adójukat évekre eltolhatják. Mivel a mai pénz értéke mindig több, mint a jövőbeni pénz értéke, így a társaságok részére az sem mindegy, hogy ha már adót kell fizetni, azt most fizetik meg, vagy akár több évvel később.

Ezért hírlevelünkben mindig bemutatunk egy társaságiadó alapot csökkentő tételt.

Kategória: 

Hogyan igényelhető vissza a személygépkocsi karbantartás áfa-ja?

A válasz az ÁFA trv. 124§-ában található. Alapszabály, hogy az adóalany a rá áthárított adót abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatás nyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, levonhatja.

Azonban a 124§-t tovább olvasva annak 4. bekezdés kimondja, hogy nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő ÁFA összegének 50%-a.

Kategória: 

Marketing akciót szervez?

Néhány dolog, amire érdemes odafigyelni adózás szempontjából.

Manapság egyre több vállalkozás használja ki az internet adta lehetőségeket és a forgalma növelése érdekében különböző nyereményjátékokkal ösztönzi vásárlásra a fogyasztóit.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy olyan nyereményjátékot szervezzünk, ahol sem a juttatónak, sem a nyereményben részesülőnek nincs adófizetési kötelezettsége.

Kategória: 

Munkába járás saját autóval

Sokan választják a tömegközlekedés helyett a saját autójukkal történő munkába járást, mivel egyrészt ez kényelmesebb, másrészt sok esetben akár gyorsabb is lehet az effajta közlekedési eszköz használata. Az Szja-törvény 25.§ (2) bekezdés b) pontja alapján a nem önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a magánszemély költségtérítés címén kap (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését)

Kategória: 

Hogyan csökkentsük a Társasági adó előlegünket?

Közeledik az évvége. A cégek számára érdemes átnézni, hogy hogyan is fog alakulni a nyereségük. Mivel október 20-án újra társasági adó előleg feltöltési kötelezettség van, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi a fizetni valónk.

Kategória: 

Kinek kötelező az online pénztárgép?

Az ÁFA trv. Rendelkezései alapján az adóalanynak az értékesítésről főszabályként számlát kell kiállítani. 

Amikor az értékesítő adóalany a teljesítéssel egyidejűleg készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetés esetén számla kibocsátásra nem kötelezett, akkor az értékesítő adóalanyt nyugtaadási kötelezettség terheli.

Kategória: 

Oldalak